fredag 26. mars 2010

Provencebrød


Provencebrød med rosmarin, timian, hvitløk og sorte oliven

Denne deigen er egentlig til 15 - 20 små brød, men jeg laget et stort i en kakeform.
Orginal oppskriften er uten timian og hvitløk, men i dette huset elsker vi hvitløk, så ikke engang brødet slipper unna;)

oppskrift:

50 g fersk gjær
5 dl lunket vann
1 dl olivenolje
1 god klype salt
2 ss sukker
20 (eller mer) sorte oliven, skåret i mindre biter
2 ss hakket rosmarin
2 ss hakket timian
2 fedd hvitløk, knust
olivenolje til pensling
2 ss havsalt

Rør gjæren ut i vannet. Tilsett olivenoljen, salt, sukker oliven og urtene.
Bland godt og tilsett mel, så lite som mulig om gangen! slik at du får en smidig og myk deig.
Heves under lokk i 40 min.

Form deigen etter ønske (små brød eller et stort) Skal hveves igjen i ca 30 min.

Pensles og saltes, stekes i 12min på 225 for små brød og 25 min ca for et stort.


Brødet er utrolig godt med parmaskinke, rucola og parmesan eller bare "jomses alene" med vin;)


God helg & påske alle mann;)

mandag 22. mars 2010

Kjøkken

Jeg vil har nytt kjøkken!!!!

Vi pussetopp vårt gamle (som var sånn ca 25år gammelt) for 6 år siden! Ikke særlig smarte gikk vi bare til første og beste, noe som viste seg å være en STOR tabbe! Kjøknet ble levert 1 mnd etter avtalt tid, men det gadd de ikke å gi beskjed om! Så når avtalt leverings dag kom og ingen kom, ringte jeg....... Da var svarte ; Å , har du ikke fått beskjed?????? Nei, tenk det har jeg ikke, for da hadde jeg jo ikke revet ut det gamle til denne datoen!!!!!
Benkeplatene var kuttet helt feil (så de tok enda 2-3 uker) , men sånn er det bare fikk jeg beskjed om av daglig leder som prøvde å prakke på meg helt feil hvitevarer! Joda, for komfyr og den keramisktoppen var ikke den jeg hadde bestilt (men det ville de ikke høre på før jeg ringte hovedkontoret!).......

Nå 6 år etter har kjøknet begynt å dette fra hverandre....... under komfyren har skuffen sprukket, rundt oppvaskmaskinen har det svellet og flasset av maling og litt her og der har malingen forsvunnet. Jeg klagde, men fikk kjapt svar på mail om at vi hadde åpnet oppvaskamskinen for mange ganger mens den stod på og dermed hadde dampen "tatt" resten av innredningen. Også var det for dårlig vedlikehold........ hmmmmmm!?
Mine foreldre har ett kjøkken fra Vårt kjøkken (vårt er ikke derfra!), detter kjøknet har de hatt i 20-25 år, dette er like fint som når de kjøpte det! Men etter 6 år er vårt i bemerkeligsverdig dårlig stand! Jeg sendte svar til levradøren i byen og lurte på om de kunne komme å se på kjøknet vårt ( og vedlikeholdet!)..... Men det var ikke akktuelt og saken annså de som ferdigbehandlet!

Jeg må ærlig innrømme at jeg ble litt fornærmet når de sier at mitt kjøkken er dårlig vedlikeholdt! Jeg vasker som alle andre+ litt til og holder det rent (det er jo ett hvit kjøkken så det krever jo litt rengjøring!!!!) Å komme å si at vi åpner oppvaskmaskinen for mye mens den er igang er jo også ganske latterlig!

De kunne ha kommet og sett, dermed hadde de også visst at ; oi, dette må vi fikse. Gitt oss 6 nye fronter og sagt beklager...... case solved! Alle fornøyde! men nei! Sigdal kjøkken suger og det er bare sånn det er!



søndag 21. mars 2010


I dag har lillefar bursdag, men ble ikke helt som planlagt. Han er ikke helt i form og hadde 40,3 i feber! Det er ikke noe gøy å være syk på bursdagen sin!!!!

Vi har flaggstang og ved STORE anledninger som bursdager flagges det, men det er alltid et tema om når kl flagget skal ned! Så her kommer en innføring i Regler for bruk av flagget ...........


FLAGGDAGER

I Norge kan du flagge når du vil, for eksempel på geburtsdagen din!
På de offisielle flaggdagene flagges det på alle offentlige steder i Norge. De fleste som har flaggstang pleier også å flagge da.

Et flagg som heises på stang, skal ha en legde som er omtrent 1/3 av stanger, når denne står på bakken. På vannrett stang (ut fra bygninger) skal flaggets lengde være omtrent halvparten av stangens.

Når det skal flagges på halv stang, skal flagget først til topps og deretter fires til omlag 1/3 av stangen over flagget. Etter begravelsen skal flagget heises til topps. Når flagget skal fires ned fra halv stang skal flagget alltid heises til topps før det fires.

I Sør-Norge skal flagget heises kl. 08.00 i månedene mars - oktober, og kl. 09.00 i vintermånedene. Flagget skal fires ved solnedgang, men ikke før kl. 13.00 og ikke etter kl. 21.00.

I Nord-Norge (Norland, Troms og Finnmark) skal flagget heises kl. 10.00 og fires kl. 15.00 i vintermånedene.

Til sjøs skal flagget heises kl. 08.00 når sola står opp før det, men kl. 09.00 ellers. Det fires som på land. I Nord-Norge gjelder regelen om 10.00-15.00 i vintermånedene. Dette gjelder for skip i havn.

Offisielle flaggdager:

De kirkelige høgtidsdager er :

1. påskedag

1. pinsedag

1. juledag

Mai:

1. mai (arbeidets dag)

8. mai (frigjøringsdag)

17. mai (grunnlovsdag)

Kongefamilien:

Prinsesse Ingrid Alexandra 21. januar

Kong Harald 21. februar

Dronning Sonja 4. juli

Kronprins Haakon Magnus 20. juli

Kronprinsesse Mette-Marit 19. august

Prinsesse Martha Louise 22. september

Andre dager:

1. januar (Nyttårsdag)

7. juni (unionsoppløsningen)

29. juli (olsok)

Stortings og kommune valgdagen

Bruker du flagget til dekorasjon, skal det ha en hedersplass, henge fritt og ikke spikres fast eller plasseres slik at det kan bli tråkket på.

Å heise to flagg på samme stang, er å krenke det flagget som henger underst.

Flagget er fedrelandets symbol, og vi skal vise flagget samme respekt som vi viser Norge.

Det er også vanlig å flagge 24. oktober (FN-dagen), selv om den ikke er offisiell flaggdag. Ved spesielle anledninger kan kongen påby flagging, f.eks. ved besøk av fremmede statsoverhoder.

Ellers kan private flagge når de selv ønsker. En er heller ikke forpliktet til å flagge på de offisielle flaggdagene, selv om det er en dårlig skikk å unnlate å gjøre det.

FLAGGETS HISTORIE

Fra 1600-tallet og fram til 1814 hadde vi felles flagg med Danmark. Det var det danske flagget. I 1814 kom Norge i union med Sverige, og i 1818 ble det bestemt at Norge skulle bruke det svenske flagget, bare med et hvitt kryss på rød bunn i øverste venstre hjørne. Men nordmennene som hadde laget sin egen grunnlov, ville ha sitt eget flagg også. Og i 1821 ble det flagget vi bruker i dag laget. Fredrik Meltzer tegnet flagget. Familie etter ham bor i Stavanger i dag.
Til å begynne med kunne det ikke brukes på båter som seilte i Middelhavet. Der var det sjørøvere som krevde god betaling for å ikke angripe skip som seilte under flagg sjørøverne ikke kjente. Men båter som ikke seilte langt vekk, brukte det nye norske flagget. I 1844 kom en lov som sa at det norske flagget skulle ha unionsmerke i den øverste firkanten. Mange nordmenn likte ikke det. "Sildesalaten" ble merket kalt. Først i 1898 ble det lov å bruke flagget slik vi kjenner det, og i 1905 ble dette det offisielle norske flagget.

FARGENES SYMBOLIKK


Fredrik Meltzer mente at flagget skulle ha et kristent kors. Det hadde nabolandene våre også. Mange frie land brukte fargene rødt, hvitt og blått, og derfor ble disse brukt i flagget vårt. Meltzer tok også hensyn til fargene i nabolandenes flagg. Danmark har rødt i flagget, og det fikk vi i Norges flagg. Sverige har blått, så den fargen passet også.

Flaggets proporsjoner:
Det det norske flagget har bestemte proporsjoner.
Proporsjon betyr forhold mellom størrelser.
Det norske flaggets proporsjoner er
bredde: 6-1-2-1-12 og høyde: 6-1-2-1-6

FLAGGREGLER.

Flagget skal heises ved soloppgang og fires ved solnedgang
Dette er hovedregelen. Men soloppgang og solnedgang varierer mye i et langstrakt land som Norge. Der for har vi regler i tillegg.
Fra mars til oktober heises ikke flagget før kl 8.00, og det fires ikke
senere enn kl 21.00.

Fra november til februar heises det ikke før kl. 9.00.
Om vinteren heises ikke flagget før kl 10.00 i de nordligste fylkene våre Nordland, Troms og Finnmark. Det fires senest kl. 15.00
Flagget skal aldri berøre bakken.
Et utslitt flagg skal ikke brennes, men sprettes fra hverandre fargevis.

BÅTFLAGGSTØRRELSER.

15 fot båt - 50 cm. flagg
20 fot båt - 65 cm. flagg
25 fot båt - 75 cm. flagg
30 fot båt - 85 cm. flagg
35 fot båt - 100 cm flagg

Husk att flaggstangen må være så lang at flagget ikke sleper vannet.

Dette er hentet fra yamaha-baatsenter.no

onsdag 17. mars 2010

Savn

Det har gått en stund siden vår kjære lille firbeinte tok turen til de evige jaktmarker.
Men hos minstemann på snart 3 er det ikke så lett å forstå at Arnold aldri kommer tilbake!
Lillefar har sluttet med bleie og fått truser med alle slags motiver (Bil, fly, mikke mus osv) Disse "fly" trusene var veldig populære og når jeg spurte om han ikke heller ville ha biltruse, var svaret NEEEEEEEi, han skulle ha fly, for han skulle fly opp til Arnold :,(