søndag 21. mars 2010


I dag har lillefar bursdag, men ble ikke helt som planlagt. Han er ikke helt i form og hadde 40,3 i feber! Det er ikke noe gøy å være syk på bursdagen sin!!!!

Vi har flaggstang og ved STORE anledninger som bursdager flagges det, men det er alltid et tema om når kl flagget skal ned! Så her kommer en innføring i Regler for bruk av flagget ...........


FLAGGDAGER

I Norge kan du flagge når du vil, for eksempel på geburtsdagen din!
På de offisielle flaggdagene flagges det på alle offentlige steder i Norge. De fleste som har flaggstang pleier også å flagge da.

Et flagg som heises på stang, skal ha en legde som er omtrent 1/3 av stanger, når denne står på bakken. På vannrett stang (ut fra bygninger) skal flaggets lengde være omtrent halvparten av stangens.

Når det skal flagges på halv stang, skal flagget først til topps og deretter fires til omlag 1/3 av stangen over flagget. Etter begravelsen skal flagget heises til topps. Når flagget skal fires ned fra halv stang skal flagget alltid heises til topps før det fires.

I Sør-Norge skal flagget heises kl. 08.00 i månedene mars - oktober, og kl. 09.00 i vintermånedene. Flagget skal fires ved solnedgang, men ikke før kl. 13.00 og ikke etter kl. 21.00.

I Nord-Norge (Norland, Troms og Finnmark) skal flagget heises kl. 10.00 og fires kl. 15.00 i vintermånedene.

Til sjøs skal flagget heises kl. 08.00 når sola står opp før det, men kl. 09.00 ellers. Det fires som på land. I Nord-Norge gjelder regelen om 10.00-15.00 i vintermånedene. Dette gjelder for skip i havn.

Offisielle flaggdager:

De kirkelige høgtidsdager er :

1. påskedag

1. pinsedag

1. juledag

Mai:

1. mai (arbeidets dag)

8. mai (frigjøringsdag)

17. mai (grunnlovsdag)

Kongefamilien:

Prinsesse Ingrid Alexandra 21. januar

Kong Harald 21. februar

Dronning Sonja 4. juli

Kronprins Haakon Magnus 20. juli

Kronprinsesse Mette-Marit 19. august

Prinsesse Martha Louise 22. september

Andre dager:

1. januar (Nyttårsdag)

7. juni (unionsoppløsningen)

29. juli (olsok)

Stortings og kommune valgdagen

Bruker du flagget til dekorasjon, skal det ha en hedersplass, henge fritt og ikke spikres fast eller plasseres slik at det kan bli tråkket på.

Å heise to flagg på samme stang, er å krenke det flagget som henger underst.

Flagget er fedrelandets symbol, og vi skal vise flagget samme respekt som vi viser Norge.

Det er også vanlig å flagge 24. oktober (FN-dagen), selv om den ikke er offisiell flaggdag. Ved spesielle anledninger kan kongen påby flagging, f.eks. ved besøk av fremmede statsoverhoder.

Ellers kan private flagge når de selv ønsker. En er heller ikke forpliktet til å flagge på de offisielle flaggdagene, selv om det er en dårlig skikk å unnlate å gjøre det.

FLAGGETS HISTORIE

Fra 1600-tallet og fram til 1814 hadde vi felles flagg med Danmark. Det var det danske flagget. I 1814 kom Norge i union med Sverige, og i 1818 ble det bestemt at Norge skulle bruke det svenske flagget, bare med et hvitt kryss på rød bunn i øverste venstre hjørne. Men nordmennene som hadde laget sin egen grunnlov, ville ha sitt eget flagg også. Og i 1821 ble det flagget vi bruker i dag laget. Fredrik Meltzer tegnet flagget. Familie etter ham bor i Stavanger i dag.
Til å begynne med kunne det ikke brukes på båter som seilte i Middelhavet. Der var det sjørøvere som krevde god betaling for å ikke angripe skip som seilte under flagg sjørøverne ikke kjente. Men båter som ikke seilte langt vekk, brukte det nye norske flagget. I 1844 kom en lov som sa at det norske flagget skulle ha unionsmerke i den øverste firkanten. Mange nordmenn likte ikke det. "Sildesalaten" ble merket kalt. Først i 1898 ble det lov å bruke flagget slik vi kjenner det, og i 1905 ble dette det offisielle norske flagget.

FARGENES SYMBOLIKK


Fredrik Meltzer mente at flagget skulle ha et kristent kors. Det hadde nabolandene våre også. Mange frie land brukte fargene rødt, hvitt og blått, og derfor ble disse brukt i flagget vårt. Meltzer tok også hensyn til fargene i nabolandenes flagg. Danmark har rødt i flagget, og det fikk vi i Norges flagg. Sverige har blått, så den fargen passet også.

Flaggets proporsjoner:
Det det norske flagget har bestemte proporsjoner.
Proporsjon betyr forhold mellom størrelser.
Det norske flaggets proporsjoner er
bredde: 6-1-2-1-12 og høyde: 6-1-2-1-6

FLAGGREGLER.

Flagget skal heises ved soloppgang og fires ved solnedgang
Dette er hovedregelen. Men soloppgang og solnedgang varierer mye i et langstrakt land som Norge. Der for har vi regler i tillegg.
Fra mars til oktober heises ikke flagget før kl 8.00, og det fires ikke
senere enn kl 21.00.

Fra november til februar heises det ikke før kl. 9.00.
Om vinteren heises ikke flagget før kl 10.00 i de nordligste fylkene våre Nordland, Troms og Finnmark. Det fires senest kl. 15.00
Flagget skal aldri berøre bakken.
Et utslitt flagg skal ikke brennes, men sprettes fra hverandre fargevis.

BÅTFLAGGSTØRRELSER.

15 fot båt - 50 cm. flagg
20 fot båt - 65 cm. flagg
25 fot båt - 75 cm. flagg
30 fot båt - 85 cm. flagg
35 fot båt - 100 cm flagg

Husk att flaggstangen må være så lang at flagget ikke sleper vannet.

Dette er hentet fra yamaha-baatsenter.no

3 kommentarer:

  1. Oj! Se her lærte man noe ja. Vi hadde jo også flaggstang, men så skulle rune ta den ned og male den.. og så har den aldri kommet opp igjen. Søren og.

    SvarSlett
  2. Vi har hatt flaggstand i alle år, men den forsvant i fjor. Alltid masse styr for å komme hjem i tide til å ta ned flagget på 17. mai:)

    SvarSlett
  3. ikke hør på ho janne.

    SvarSlett